Malaltia celíaca

Què és la malaltia celíaca?

La celiaquia és una afecció crònica autoimmune provocada per un agent determinat: el gluten. El sistema immunitari d’una persona celíaca no funciona correctament, confon el gluten amb un enemic i actua defensant-se, és el que denominem immunodeficiència.

Actualment, la celiaquia es considera un procés sistèmic, és a dir, provoca diversitat de símptomes i processos patològics associats, digestius i no digestius, com són problemes ginecològics, ossis, dermatològics, etc.

És important senyalar que la celiaquia només es desenvolupa en persones amb una predisposició genètica. Es pot presentar a qualsevol edat, alguns celíacs són asimptomàtics, encara que la ingesta de gluten també els danya l’aparell digestiu.

A qui afecta?

Es calcula que a Europa la incidència de la celiaquia és d’1 per cada 100 habitants, el que la converteix en la condició genètica amb més prevalença en el món occidental. La dificultat del seu diagnòstic fa que el 85% dels casos estiguin encara per diagnosticar, per això entre els metges és coneguda l’expressió “els celíacs no es troben, cal buscar”.

Quin és el tractament?

Com hem dit, la celiaquia és una malaltia crònica, no es cura però sí es pot controlar seguint una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. No hi ha actualment cap altre tractament que deixar de consumir aquells cereals que contenen gluten i ingerir només aquells que estan certificats “sense gluten”, així com tot tipus d’aliments naturals que no continguin gluten en origen, com carn, peix, ous, llet.