Explicació del projecte


DESCARREGA’T EL FULLETÓ INFORMATIU

Objectius

El projecte Blanes Gluten Free neix l’any 2016 impulsat per l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes i amb l’objectiu d’oferir al municipi una gran oferta gastronòmica adaptada als clients celíacs o amb intolerància al gluten.

La malaltia celíaca creix any darrera any i les persones que la pateixen tenen grans dificultats alhora de menjar fora de casa, ja que són pocs els establiments que poden oferir productes o menús lliures de gluten que garanteixin als clients celíacs una total seguretat dels aliments que consumeixen.

Col.laboracions

Per garantir una absoluta confiança i tranquil.litat al consumidor celíac, l’Ajuntament de Blanes signa un conveni de col.laboració amb l’Associació de Celíacs de Catalunya. Aquesta entitat atorga l’acreditació “Sense Gluten” a aquells establiments amb instal.lacions adequades i personal format específicament per elaborar productes i plats per a persones celíaques. Així mateix, ofereix assessorament, formació i suport a les empreses que es dirigeixen al col.lectiu celíac.

Subvencions

L’any 2017 la Diputació de Girona en el marc del programa destinat a impulsar projectes innovadors i singulars, atorga una subvenció pel projecte Gluten Free a l’Ajuntament de Blanes, per tal de donar a conèixer als empresaris del sector de la restauració, la importància i els beneficis que té aplicar totes les mesures legals vinculades amb el tema dels celíacs i poder anar creant les bases per fer una actuació similar en altres municipis.

La subvenció pel projecte Gluten Free també es atorgada per la Diputació de Girona l’any 2018.

Aquest projecte ha tingut continuïtat durant l’any 2019 en el marc del Projecte Singular, de la Xarxa d’ateneus Cooperatius i Projectes Aracoop per al foment de l’economia social i del cooperativisme, incorporant el treball conjunt amb les diferents cooperatives agràries del territori.

Accions

Blanes comença a treballar per aconseguir la marca que la distingeixi com a Vila Gluten Free, realitzant accions de promoció, sensibilització i formació de la nova marca, portant a terme reunions amb les associacions, empreses i entitats que ja estan implicades en el projecte, o bé, poden estar-hi en un futur, com són l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, la Cambra de Comerç de Girona, l’Associació d’Hostaleria de Blanes, Aula Gastronòmica Grenyal i Altimir Formació.

Així mateix, es tindrà present els productes sense gluten en el major nombre possible d’activitats que organitza l’Ajuntament de Blanes, com és repartir caramels sense gluten a la cavalcada de reis.

Beneficis

Els beneficis per als establiments de restauració són múltiples; increment dels clients, no tan sols dels que no poden consumir gluten, sinó també d’aquells que els acompanyen a menjar fora; diferenciació i exclusivitat respecte altres establiments del sector; un plus de qualitat; promoció i publicitat mitjançant els recursos de l’Ajuntament de Blanes.

Les xifres estimatives situen entre un 5% i un 8% l’augment de facturació que aquests clients poden arribar a portar en un negoci.

Durant l’any 2018 i 2019 els establiments interessats en acreditar-se tindran un servei gratuït d’assessorament pel Laboratori Altimir.